Jesteś wegetarianką w ciąży? A może masz tak dużą awersję do mięsa w ciąży, że nie możesz na nie patrzeć a co dopiero jeść? Zapraszam do lektury wpisu o niejedzeniu mięsa w ciąży! 🤰

Myślę, że mit ciężarnej, która musi jeść mięso, już dawno został obalony. Może i na diecie mięsnej łatwiej jest dostarczyć niektóre składniki, ale bycie w ciąży nie wyklucza rezygnacji z mięsa. Jedyne, o czym przyszła „mama na roślinach” musi pamiętać to, to żeby JEJ JADŁOSPIS BYŁ JAK NAJBARDZIEJ ODŻYWCZY. Raczej nie ma w nim za dużo miejsca na „puste kalorie”. 🤷‍♀️


🌟TEMPEH I TOFU TEMPEH na 100g zawiera aż 20g białka, tempeh różni się od tofu sposobem wytwarzania, bo robi się go z ziaren soi poddanych procesom fermentacji. Tofu jest znacznie delikatniejsze, ale zawiera o połowę mniej białka, bo wytwarza się go w procesie koagulacji napoju sojowego (to taki twarożek sojowy). Świetnie zastąpi mięso.

🌟NASIONA CHIA. Źródło kwasów omega 3 i błonnika, mają bardzo korzystny wpływ na perystaltykę jelit, mikrobiotę, a przede wszystkim dostarczają dziecku i mamie niezbędnych składników odżywczych. Dodawaj je do owsianek, koktajli albo zrób z nich pudding na roślinnym mleku. ,

🌟GLONY, SPIRULINA. Zawierają sporo białka, witaminy z grupy B i przeciwutleniacze. Ja najbardziej lubię je w formie sałatki Wakame z sezamem serwowanej w japońskich restauracjach. Spirulinę możesz dodać do koktajlu.

Co jeszcze może jeść kobieta w ciąży zamiast mięsa?



🌟MASŁO ORZECHOWE. Ja stosuje jako dodatek do owsianki, koktajlu i najbardziej lubię: jabłka pokrojone w ósemki posmarowane masłem orzechowym. Od razu polecę wam moje ulubione chrupiące masło orzechowe firmy Basia Basia (to nie jest reklama).

🌟SOCZEWICA. Jak każde strączki, soczewica ma sporo białka, a jednocześnie jest delikatna w smaku i znacznie łatwiej się trawi. Występuje w kilku kolorach i jest przepyszna jako dodatek do warzyw, pasta z soczewicy czy formie zupy.

🌟PŁATKI DROŻDŻOWE. Myślę, że osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej dobrze znają ten produkt.
Są bardzo delikatne w smaku, mają lekki posmak orzechowy i świetnie nadają się jako zamiennik sera (parmezanu do makaronu), zagęszczacz do sosów i zup. Są dobrym źródłem białka i witamin
z grupy B.

Jestem ciekawa, które z tych produktów znacie i korzystacie z nich w swojej diecie, dajcie znać w komentarzu.