Myślisz o powiększeniu rodziny, i coraz częściej zastanawiasz się, czy to odpowiedni moment na to, by w Twoim życiu pojawiło się wyczekane, ukochane maleństwo? Na pewno zadajesz sobie setki pytań. Główne z nich to – dlaczego przygotowywać się do ciąży? 

Kiedy zacząć się przygotowywać? Skąd wiedzieć, czy mój organizm jest gotowy na to, by przez dziewięć miesięcy nosić pod sercem dziecko? Co mogę zrobić, by mieć pewność, że zrobiłam wszystko co w mojej mocy, by urodzić zdrową córkę lub syna? Ja sama stałam przed takimi pytaniami jeszcze nie tak dawno. Postanowiłam więc zacząć od tego, by sprawdzić, jakie korzyści dla mamy oraz dla dziecka wynikają ze starannych przygotowań do ciąży.

Czy wiesz o tym, że – zgodnie z badaniami Westona Price z lat 30-tych XIX wieku – nawet rdzenni mieszkańcy plemion Ameryki Południowej, Malezji czy Afryki zmieniają swoją dietę w momencie, gdy wchodzą w okres rozrodczy? Dbanie o siebie w czasie, gdy na świat może przyjść nasz potomek, jest wpisane w naszą naturę!

 Dlaczego przygotowywać się do ciąży – dla dziecka 

 Twój sposób życia, dieta i przyzwyczajenia mają ogromny wpływ na to, jak rozwijać będzie się płód! Pamiętaj o tym, że nigdy nie jest za późno na zmianę nawyków żywieniowych na lepsze, ale najlepiej zacząć już teraz. Twój organizm czeka długa, wspaniała droga przez dziewięć miesięcy – zadbaj więc o to, by był w jak najlepszym stanie. Już na początku ciąży zapotrzebowanie na składniki odżywcze diametralnie się zmienia, tak, by zapewnić dziecku zrównoważony rozwój. A by dowiedzieć się, dlaczego przygotowywać się do ciąży, opowiem Ci na jakie aspekty życia maleństwa wpływa odpowiednia dieta:

  1. Rozwój narządów wewnętrznych i ciała – niedobory witamin i innych istotnych elementów mogą mieć katastrofalne skutki dla płodu! Przykładem może być niedobór kwasu foliowego, który powoduje powstawanie wad cewy nerwowej, lub niedobór witaminy D i wapnia, wpływający na rozwój kości.
  2. Masa urodzeniowa noworodka
  3. Nawyki żywieniowe i zdrowie dziecka w późniejszym okresie życia – często negatywne skutki diety przyszłej mamy dają o sobie znać nawet po kilkunastu latach, w dorosłym życiu dziecka. Skłonność do otyłości, nadciśnienie, choroby serca… Wielu z tych rzeczy można uniknąć, dbając o zbilansowaną dietę przed oraz w trakcie ciąży.

Dlaczego przygotowywać się do ciąży – dla mamy

Na pewno zdrowie Twojego dziecka jest dla Ciebie najlepszą motywacją do zmiany dotychczasowych nawyków. Pamiętaj jednak też o tym, że zdrowsza dieta również dla Ciebie będzie miała zbawienne skutki! Rozwijający się płód korzystając ze składników odżywczych z organizmu matki może doprowadzić go do pewnych niedoborów. Dlatego warto upewnić się, że Twoja dieta jest szczególnie dobrze zbilansowana. Na co jeszcze wpływa odpowiednie żywienie?

  1. Samopoczucie w ciąży – dbając o odpowiedni poziom składników odżywczych, możesz znacznie złagodzić nieprzyjemne dolegliwości, takie jak nudności, wymioty. Może im zapobiec suplementacja witaminami z grupy B – czy problemy trawienne, które łagodzi odpowiednie nawodnienie organizmu! O powszechnych dolegliwościach ciężarnych przeczytasz też tutaj. 
  2. Bezpieczeństwo ciąży – zła dieta może powodować takie schorzenia jak cukrzyca ciężarnych czy nadciśnienie. Warto zminimalizować ryzyko i zadbać o to, by nie przyczynić się do ich rozwoju!
  3. Prawidłowa masa ciała w ciąży i szybki powrót do formy po porodzie – wyczerpujące godziny porodu, wstawanie w nocy do dziecka, noszenie maluszka na rękach… Dziecko oznacza duży wysiłek fizyczny, do którego możesz przygotować się, dbając o swój organizm! Poprawi się też Twoje samopoczucie i samoocena. Same plusy!
  4. Bezpieczeństwo porodu – niedobory niektórych składników odżywczych mogą zwiększyć ryzyko przedwczesnego porodu.

Teraz, kiedy już wiesz, dlaczego przygotowywać się do ciąży, już wkrótce będziesz mogła przeczytać w kolejnych artykułach o tym, jaki jest najlepszy czas na planowanie ciąży i jak prawidłowo zbilansować dietę w tym czasie!