Jak jeść podczas ciąży?
To nie literówka – w tym wpisie opowiem Wam nie o tym, co jeść podczas ciąży, ale… Jak jeść podczas ciąży. Na ogół zakładamy, że jeżeli nasza dieta jest zbilansowana – zawiera wszystkie niezbędne składniki, dbamy o ilość białka, witamin lub wody w diecie – to nie ma mowy o tym, byśmy cierpieli na jakiekolwiek niedobory. Niestety, bardzo często złe nawyki dotyczące sposobu jedzenia wpływają na to, że wchłanialność niektórych makroskładników pozostawia wiele do żywienia, a nawet najlepiej zbilansowana dieta staje się mniej wartościowa. To właśnie od zdolności wchłaniania zależy odżywienie naszego organizmu! Jak sposób jedzenia wpływa na to, jak przyswajasz poszczególne makroskładniki swojej diety?
Picie podczas posiłków
Jeżeli jesz zbyt szybko, popijasz w trakcie jedzenia lub tuż po posiłku albo pijesz zbyt mało wody, możesz w znaczący sposób zmniejszać zdolności Twojego organizmu do przyswajania spożytych wartości odżywczych. Czy wiesz o tym, że proces trawienia zaczyna się już w momencie gryzienia pokarmu, gdy miesza się on ze śliną? Następnie kęs pożywienia jest trawiony w żołądku – szczególnie dotyczy to białek. Niestety, popijanie w czasie jedzenia zaburza działanie kwasów żołądkowych, a tym samym – rozdrabnianie pokarmu na drobne cząsteczki. Następny przystanek spożyty pokarm odbywa w jelitach, kiedy to dobrze nadtrawione cząsteczki białek są dalej „cięte” na mniejsze kawałki aż do najmniejszych cząsteczek, czyli aminokwasów. I dopiero takie aminokwasy są dla nas najlepiej przyswajalne i trafiają do komórek naszego organizmu, aby go odżywić.
Nie popijaj w czasie jedzenia i staraj się odłożyć w czasie picie nawet do godziny po posiłku. W ten sposób sprawisz, że Twój żołądek będzie mógł prawidłowo pracować, a kwasy żołądkowe będę mocno stężone – co ułatwi trawienie białek.
Dlaczego aż godzinę? Bo tyle mniej więcej czasu posiłek zalega w żołądku. Po około godzinie treść pokarmowa z żołądka przechodzi do jelit. Jeśli popijemy wcześniej, ten proces zostanie przyspieszony, ale białka nie zostaną odpowiednio strawione.
Jedzenie w pośpiechu
Nie jedz w pośpiechu, tylko gryź starannie każdy kęs. Jedząc szybko nie zwracasz uwagi na prawidłowe gryzienie i rozdrobnienie pokarmu, co jest kluczowe dla późniejszych procesów zachodzących w żołądku i w jelicie. Duże, słabo pogryzione i źle zmieszane ze śliną kęsy są dużo gorzej strawne, a nasz żołądek ma z nimi znacznie więcej pracy. Każdy kęs jedzenia warto pogryźć 30 razy.
Odpowiednia ilość płynów
Ostatnia zasada dotyczy przyjmowania odpowiedniej ilości płynów. To bardzo obszerny temat, a w kontekście prawidłowego jedzenia i wchłaniania ma ogromne znaczenie.
Jeśli mało pijemy, mamy mało śliny, co utrudnia nam gryzienie.
Jeśli mało pijemy, mamy słabsze kwasy żołądkowe, a to utrudnia nam trawienie.
Jeśli mało pijemy, mamy mało krwi i krew jest gęsta – co utrudnia wchłanianie związków i transport ich do komórek.
Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, jak ważne jest odpowiednie nawodnienie!
Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego wpisu wiesz, jakich błędów podczas jedzenia nie popełniać i jak jeść podczas ciąży. Dzięki temu zadbasz o lepsze odżywienie Twojego organizmu w tym wymagającym czasie. Jeżeli jesteś jeszcze przed ciążą – warto, byś już teraz wprowadziła te nawyki w życie. I koniecznie przeczytaj ten artykuł, by dowiedzieć się, dlaczego tak ważne jest odpowiednie przygotowanie do ciąży!