Słodycze w ciąży – domowe i zdrowsze!

Jeżeli któraś z Was nie ma słabości do czekolady, słodkich rogalików, ciągnących krówek albo tortu z kremem… To proszę, niech mi o tym nie mówi, o tym bo będę zazdrościć! 😉 Prawda jest taka, że większość z nas lubi sobie czasami schrupać coś słodkiego, i to właśnie słodycze są najczęstszymi “grzeszkami” na diecie. Ale przecież nikt nie powiedział, że zdrowa dieta albo zdrowa dieta w ciąży zakładają, że już nigdy nie zjesz nic czekoladowego albo żadnych ciastek! Zdrowe słodycze w ciąży to odkrycie, które wielokrotnie ratowało mnie, kiedy wieczorem albo po obiedzie nachodziła mnie wielka ochota na to, żeby “teraz, natychmiast!” zjeść coś słodkiego. Tak, tak – mnie też takie rzeczy się zdarzały, mimo, że na codzień nie przepadam za słodyczami. Jestem raczej typem, który woli słone przekąski 🙂

Zdrowe słodycze w ciąży brzmią jak oksymoron – bo pewnie kojarzą Ci się z pozbawionymi smaku, “trocinowymi” ciastkami owsianymi, słodzikiem o chemicznym posmaku albo poradami w stylu “jeżeli masz ochotę na pyszne, kremowe, czekoladowe brownie, to zjedz sobie jabłko, to prawie to samo!”.

 

Zdrowe słodycze – da się zrobić!

Ale spokojnie – te przepisy smakują tak samo bogato i wręcz rozpustnie, jak naszpikowane kaloriami, utwardzonym tłuszczem i cukrem oryginalne wersje 😉 Dlatego siadaj wygodnie, czytaj dalej i zobacz, że zdrowe słodycze w ciąży są proste, tanie i szybkie w przygotowaniu i nie raz uratują Cię przed wycieczką w środku nocy do sklepu!

Obok każdego przepisu dopisałam też policzoną przeze mnie kaloryczność porcji – bo, tak jak pisałam we wpisie na temat tajemniczego BMR i TDEE, warto znać wartość energetyczną produktów, które jemy.

Domowe “Rafaello”

-1 szklanka suchej kaszy jaglanej (630 kcal)

-1 puszka mleka kokosowego (wybierz to ekologiczne, tłuste – po nocy w lodówce część stała powinna się oddzielić od płynnej) (450 kcal)

-3 szklanki wiórków kokosowych + 1 szklanka do obtoczenia (2500 kcal)

-Migdały – sparzone i obrane ze skórki (50 szt – 450 kcal)

-15 daktyli (namoczone we wrzątku przez kwadrans) (150 kcal)

Suchą kaszę jaglaną przepłucz pod bieżącą wodą, wsyp do garnka i dolej mleko kokosowe. Gotuj pod przykryciem aż kasza się rozgotuje. Ostudź, dodaj wiórki kokosowe, namoczone daktyle i zblenduj na gładką masę. Wstaw do lodówki – masa mocno zgęstniej po około godzinie. Tocz z masy kulki, wkładając do środka orzech migdałowy, i obtocz w wiórkach kokosowych. I gotowe! Z przepisu powstaje około 60 niewielkich rafaello, w zależności od ich rozmiaru. Jedna kulka ma okolo 70 kilokalorii, zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, białko oraz błonnik!

Domowy “Snickers”

Spód:

-Pół szklanki mąki kokosowej lub owsianej (310 kcal)

-50 g masła orzechowego (290 kcal)

-5 daktyli (70 kcal)

-Duża szczypta soli

Masa orzechowa:

-Szklanka orzeszków ziemnych niesolonych (700 kcal)

-Duża szczypta soli

-20 daktyli (300 kcal)

-⅓ szklanki wody

-25 g masła orzechowego (145 kcal)

Polewa: (opcjonalnie)

-100 g gorzkiej czekolady

-1 łyżka masła

Zacznij od przygotowania spodu – wszystkie składniki zmiksuj pulsacyjnie w blenderze. Masa powinna być lekko lepka, ale zwarta. Wyłóż formę do pieczenia papierem i równomiernie rozprowadź ciasto. Następnie zmiksuj 20 daktyli z wodą, solą i masłem orzechowym oraz dodaj posiekane grubo orzechy ziemne. Wyłóż na schłodzony spód. Na koniec rozpuść w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i łyżkę masła – wylej na zastygniętą masę i schłódź. I gotowe! Z całości powstaje około 9 porcji, 1 porcja ma około 200 kcal.

Zdrowsze brownie

-1 mała cukinia (60 kcal)

-120 g gorzkiej czekolady (600 kcal)

-80 g masła lub oleju kokosowego (700 kcal)

-100 g daktyli namoczonych we wrzątku przez 15 min (290 kcal)

-50 g orzechów włoskich (330 kcal)

-80 g mąki kokosowej lub owsianej (270 kcal)

-2 jajka (160 kcal)

-50 g gorzkiego kakao (220 kcal)

-1.5 łyżeczki sody oczyszczonej

Cukinię zetrzyj na grubych oczkach, delikatnie posól i odciśnij wodę. Rozpuść czekoladę z masłem lub olejem kokosowym, zmiksuj daktyle, wszystkie składniki wymieszaj. Piecz około 25 minut w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 170 stopni. Z całości wychodzi około 9 porcji, 1 porcja ma około 290 kcal.

Rozpływające się w ustach pralinki czekoladowe

-150 g migdałów bez skórki (900 kcal)

-100 g daktyli namoczonych przez noc w wodzie (290 kcal)

-2 łyżki oleju kokosowego (140 kcal)

-50 g gorzkiego kakao + 50 g do obtoczenia (440 kcal)

Najprostszy przepis! Wszystkie składniki po prostu zmiksuj, formuj kulki i obtaczaj w kakao. I już! Z przepisu wychodzi około 35 niewielkich kulek, jedna ma 50 kilokalorii.

Macie jakieś swoje ulubione, zdrowsze przepisy? Ja zebrałam też dla Was kilka przepisów na zdrowe przekąski, w sam raz do wieczornego maratonu Netflixa 😉 Sprawdźcie tutaj!