Zdrowe przekąski w ciąży

Przekąski to Twoja słabość? Po obiedzie albo śniadaniu coś jeszcze “by się schrupało”, a z półek sklepowych patrzą na Ciebie batoniki, słone przekąski albo drożdżówka… A może siedzisz dłużej w pracy, i masz ochotę wstąpić po drodze do domu do fast-foodowej restauracji po frytki albo lody? I tutaj właśnie wkraczają zdrowe przekąski w ciąży!

Przygotowałam dla Ciebie kilka przekąsek, które nie zaszkodzą Twojej zdrowej diecie podczas ciąży – albo przygotowania do niej lub po porodzie – a zaspokoją ochotę na coś słodkiego, słonego albo chrupiącego. Dodatkowo mogą stanowić świetny dodatek do innych posiłków – frytki dodaj do filetu z kurczaka, (n)ice cream świetnie pasują do porannej owsianki, a do nuggetsów z ciecierzycy wystarczy dodać ziemniaki, by mieć wartościowy obiad.

Obok każdego przepisu dopisałam też policzoną przeze mnie kaloryczność porcji – bo, tak jak pisałam we wpisie na temat tajemniczego BMR i TDEE, warto znać wartość energetyczną produktów, które jemy.

Na słono

Frytki z cukinii – 275 kcal

-1 mała cukinia (80 kcal)

-1 jajko (75 kcal)

-⅓ szklanki bułki tartej (120 kcal)

-Łyżeczka słodkiej papryki

-Pół łyżeczki białego pieprzu

-Łyżeczka soli

Cukinię pokrój w wąskie słupki. Bułkę tartą wymieszaj z przyprawami. Słupki cukinii panieruj najpierw w jajku, a później w bułce, a następnie ułóż na blasze do pieczenia. Piecz do zrumienienia w 180*C – w zależności od piekarnika czas pieczenia może się różnić, u mnie to około 10 minut. Podawaj z domowym ketchupem albo sosem jogurtowym z dodatkiem koperku i świeżo wyciskanego czosnku.

Nuggetsy z ciecierzycy – około 6 sztuk – przepis na dwie porcje (1 porcja – 195 kcal)

-⅓ szklanki płatków owsianych (130 kcal)

-½ puszki ciecierzycy (180 kcal)

-Woda z połowy puszki ciecierzycy (aquafaba)

-2 ząbki czosnku

-1 łyżeczka białego pieprzu

-1 łyżeczka słodkiej papryki

-½ łyżeczki czarnego pieprz

-1 łyżeczka soli

-1/4 szklanki bułki tartej (80 kcal)

Wszystkie składniki oprócz bułki tartej umieść w mikserze. Blenduj około 30 sekund – tak, żeby masa nie była idealnie gładka, tylko by zostały w niej grudki ciecierzycy. Uformuj około 6 kulek, delikatnie spłaszcz i obtocz w bułce tartej. Piecz około 15 minut w 180*C lub aż do zrumienienia się z obu stron. Świetnie smakują podane z sosem z jogurtu i czosnku!

Słupki z warzyw z hummusem – 220 kcal

-1 marchew (15 kcal)

-1 ogórek (20 kcal)

-Hummus – 4 łyżeczki (140 kcal)

-Łyżeczka oliwy (45 kcal)

Warzywa pokrój w cienkie słupki. Hummus wymieszaj z oliwą i dopraw do smaku solą oraz świeżym pieprzem.

Na słodko

Proteinowa szarlotka z mikrofalówki – 300 kcal

-1 jabłko (90 kcal)

-Łyżeczka masła (35 kcal)

-Łyżka pokrojonych orzechów włoskich (55 kcal)

-2 łyżki płatków owsianych (70 kcal)

-Łyżeczka nasion słonecznika (30 kcal)

-½ łyżeczki cynamonu

-½ łyżeczki gałki muszkatołowej

-1 łyżeczka brązowego cukru (20 kcal)

-Szczypta soli

Jabłko pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z pozostałymi składnikami (poza nasionami słonecznika). Przełóż do kubka i piecz w kuchence mikrofalowej przez około 3 minuty. Podawaj z odrobiną mleka kokosowego lub jogurtu, posypując podprażonymi na suchej patelni nasionami słonecznika (nadają głęboki, orzechowy posmak i świetnie zastąpią kruszonkę!)  

Pralinki daktylowe – 6 sztuk – w jednej porcji 3 sztuki, jedna porcja – 182.5 kcal

-5 daktyli (75 kcal)

-Łyżka masła orzechowego z orzeszków ziemnych (130 kcal)

-Łyżka gorzkiego kakao (45 kcal)

-Łyżka pokrojonych migdałów (80 kcal)

-Łyżka zmielonych płatków owsianych (35 kcal)

Daktyle namocz we wrzątku przez 30 minut. Następnie zmiksuj wszystkie składniki. Odstaw do schłodzenia na minimum zostawiając łyżeczkę gorzkiego kakao do obtoczenia. Formuj małe kulki i obtaczaj w kakao.

(N)ice cream miętowo-czekoladowe – 305 kcal

-2 banany (200 kcal)

-Łyżka gorzkiego kakao (45 kcal)

-10 listków świeżej mięty

-Dwie kostki pokrojonej drobno, gorzkiej czekolady (60 kcal)

Banany obierz, pokrój w plastry i zamróź. Następnie w blenderze zmiksuj wszystkie składniki poza kawałkami czekolady. Dodaj je po zblendowaniu całości i wymieszaj łyżką. Przełóż do miseczki i odstaw do zamrażarki na minimum godzinę. Porcja, którą otrzymasz, jest naprawdę spora – spokojnie może być Twoim drugim śniadaniem albo kolacją!

Jakie są Twoje ulubione przekąski? Wolisz te na słodko czy na słono? Mam nadzieję, że moje przepisy na zdrowe przekąski w ciąży Ci przypadły do gustu! Jeżeli szukasz innych, zdrowych inspiracji i pomysłów na zdrowy dodatek kilokalorii w ciąży – sprawdź moich pięć zdrowych przepisów na obiad, deser czy kolację. Zebrałam dla Ciebie też kilka fit przepisów na grilla, które świetnie sprawdzą się przy tej wspaniałej, jesiennej, słonecznej pogodzie. oraz dowiedz się, jakie ulubione produkty możesz śmiało zamienić na ich zdrowe odpowiedniki.