Fit potrawy na grilla

Dzisiaj przygotowałam dla Was kolejny wpis, w którym mam dla Was zbiór moich ulubionych przepisów – tym razem w wersji na majówkowego grilla. Fit potrawy na grilla to temat, o który co lato pytają mnie moje klientki, które chcą dbać o linię, a przy tym spędzić fajny, majówkowy czas z rodziną i znajomymi.

Grill na “diecie”?

Pamiętajcie, że zdrowa dieta to nie jednorazowy, krótki czas, przez który trzeba się przemęczyć, by potem wrócić do starych nawyków. Ja patrzę na zdrową dietę jako na świadomy wybór na całe życie.

Dlatego nie musisz podczas weekendowego czy majówkowego grilla siedzieć w kącie, skubiąc sałatę i patrząc z zazdrością na kiełbaski, szaszłyki i hot dogi jedzone przez znajomych. Gdy poznasz moje przepisy na fit potrawy z grilla, to oni będą Ci zazdrościli! 😉

Szaszłyki z indyka

-Pierś z indyka

-Jedna papryka

-Czerwona cebula

-Słodka papryka – 1 łyżeczka

-Sól

-Pieprz

-Wędzona papryka – 1 łyżeczka

-Sos sojowy – 3 łyżki

-Oliwa z oliwek – 3 łyżki

Wszystkie przyprawy oraz oliwę z oliwek wymieszaj w miseczce. Dodaj pokrojoną w kostkę pierś indyka, cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę. Zakryj i wstaw do lodówki na minimum godzinę, po tym czasie wymieszaj wszystko ponownie i odstaw na kolejny kwadrans. Dzięki temu mięso będzie kruche i soczyste, a warzywa zamarynują się w przyprawach.

Piecz na grillu i podawaj z lekkim sosem – na przykład z salsą ze świeżych pomidorów i kolendry.

Jeżeli chcesz zadbać o dostarczenie organizmowi dodatkowej ilości zdrowych kalorii i tłuszczu – przygotuj domowe guacamole! To prostsze niż myślisz – wystarczy jedno dojrzałe awokado, sok z jednej cytryny i pokrojona w drobną kostkę cebula oraz sól i pieprz.

Faszerowane cukinie z suszonymi pomidorami

-1 duża cukinia

-8 suszonych pomidorów w zalewie z oliwy z oliwek

-100 gram mozzarelli

-Świeża bazylia

-Sól

-Pieprz

-Oregano

Cukinię przekrój na pół i wydrąż miąższ, pozostawiając „łódeczkę”. Cukinia ma zaledwie 16 kalorii w 100 gramach, dlatego jest idealnym, sycącym warzywem dla osób, które dbają o linię. Następnie pokrój w kostkę suszone pomidory, wymieszaj ze świeżą bazylią i oregano oraz solą i pieprzem do smaku. Włóż w miejsce po wydrążonym miąższu, a na wierzchu ułóż kostki mozzarelli.

Pamiętaj, by owinąć cukinię folią aluminiową przed położeniem na grilla, bo inaczej mogą się spalić, a nie upiec. Podawaj z lekkim sosem jogurtowo-czosnkowym i grillowanym, żytnim pieczywem maczanym w oliwie.

Faszerowane fetą papryki

-2 papryki

-Kostka fety

-Jedna cebula

-Jeden pomidor

-Oregano

-Świeża bazylia

-Czosnek – 1 ząbek

Prosty, pyszny i sycący przepis! Usuń gniazda nasienne z papryki. Następnie faszeruj, przekładając na zmianę plaster fety, plaster cebuli oraz plaster pomidora. Co drugą warstwę przyprawiaj pieprzem, czosnkiem, oregano oraz bazylią.

Piecz do momentu, aż skórka papryki stanie się lekko brązowa. Te papryki cudownie smakują z bazyliowym pesto domowej roboty lub sosem jogurtowo-czosnkowym, takim, jak do cukinii!

 

Do tych potraw uwielbiam podawać… Fit-lemoniadę. Zamiast cukru dodaję do niej ksylitolu lub stewii oraz świeże truskawki, maliny lub jagody. Świetnie gasi pragnienie!

A jakie są Wasze pomysły na fit potrawy na grilla? Napiszcie w komentarzu!