Pyszny makaron z serowym sosem, wilgotne i mocno czekoladowe ciasto, budyń… Czeka na nas mnóstwo pokus – jak na złość, mamy na nie największą ochotę właśnie wtedy, kiedy podjęłyśmy decyzję o zmianie sposobu żywienia na zdrowszy! A co jeżeli powiedziałabym Ci, że możesz zjeść te wszystkie potrawy, a także wiele więcej, bez najmniejszych wyrzutów sumienia, a do tego jeszcze ze świadomością, że robisz coś dobrego dla swojego organizmu? Mam dla Ciebie pięć zdrowych przepisów – na pewno Cię zaskoczą!
-
„Mac and cheese”
W tej wersji makaronu z sosem serowym… Nie ma sera, jest za to bogactwo zdrowych tłuszczy i białka! Nie obawiaj się jednak – smak dorównuje oryginałowi. Jest kremowo, ciągnąco się, serowo… I aromatycznie! Namocz na noc szklankę orzechów nerkowca. Podsmaż na oleju kokosowym cebulę i czosnek, dopraw solą i pieprzem, i przełóż do blendera razem z orzechami nerkowca odsączonymi z wody, dodaj pół szklanki płatków drożdżowych (mają mnóstwo białka oraz witamin, a także nadają serowy posmak), szczyptę wędzonej papryki, odrobinę słodkiej papryki i chili. Zmiksuj na gładki sos i podawaj z makaronem pełnoziarnistym po zapieczeniu w piekarniku!
-
Ciasto czekoladowe
– z kaszy jaglanej. Żeby wykonać zdrowy spód, wrzuć do blendera namoczone daktyle i migdały oraz wiórki kokosowe i dwie łyżki oleju kokosowego. Wyłóż formę i włóż do lodówki. Zmiksuj ugotowaną na mleku lub mleku migdałowym albo sojowym szklankę ugotowanej kaszy jaglanej z tabliczką gorzkiej czekolady, dojrzałym bananem – albo dwoma, posiekanymi orzechami i zmiksuj całość. Dodaj kilka łyżek oleju kokosowego, gorzkiego kakao i daktyle, jeżeli ciasto jest zbyt mało słodkie. Jeżeli całość jest rzadka, dodaj jeszcze trochę ugotowanej kaszy jaglanej. Wyłóż masę na spód i zostaw na noc w lodówce. Kasza jaglana ma wspaniały wpływ na cały organizm i jest jedną z najzdrowszych kasz, a do tego jest bezglutenowa!
-
Odchudzone curry
– jeżeli kuchnia indyjska kojarzy Ci się z tłustymi sosami i białym ryżem, czas to zmienić! Podsmaż na oleju kokosowym ulubione przyprawy – pamiętaj o świeżym imbirze i dużej ilości świeżych papryczek chili, które świetnie wpływają na przemianę materii, a także o kuminie. Dodaj przecier pomidorowy, mleko kokosowe, warzywa – świetnie sprawdzi się cukinia, ciecierzycę, ser paneer lub chude mięso z kurczaka. Możesz dodać również tofu lub, nietypowo, fasolę – wszystkie te składniki mają w sobie dużo dobrze przyswajalnego białka.
-
Budyń bez wyrzutów sumienia
– kolejny przepis, w którym główną rolę odgrywa kasza jaglana! Pamiętaj o tym, by przed gotowaniem uprażyć ją na suchej patelni przez kilka minut, aż zacznie mieć piękny, orzechowy aromat, a potem przelać na durszlaku wrzątkiem. Dopiero potem gotuj pod przykryciem kilkanaście minut na małym ogniu. Zmiksuj kaszę na krem z gęstą częścią mleka kokosowego – to dobrej jakości po kilku godzinach w lodówce na górze wytworzy gęstą, kokosową śmietanę, a na dole puszki zostanie woda kokosowa. Dodaj odrobinę suszonych daktyli oraz dużo gorzkiego kakao, a gotowy krem przełóż do salaterek i udekoruj owocami. Po jakimś czasie w lodówce otrzymasz pyszny budyń, którym możesz zajadać się nawet na śniadanie!
-
Odchudzone spaghetti w sosie bolońskim
– mięso mielone z przyprawami upiecz w piekarniku, zamiast je smażyć, a następnie wymieszaj z dobrej jakości passatą pomidorową albo świeżymi, organicznymi pomidorami. Dodaj nieco chili, by podkręcić metabolizm! Pamiętaj o czosnku, naturalnym antybiotyku, a po wierzchu posyp dobrej jakości parmezanem… Albo zmiksuj migdały bez skórki z kilkoma łyżkami płatków drożdżowych, solą i pieprzem, by zrobić jego zdrowszy odpowiednik, pełen zdrowych tłuszczy!