Znalazłam super badanie o tym jak sok z granatu korzystnie wpływa na rozwój mózgu dziecka! Okazuje się, że kobiety, które piły ok 220 ml (8 oz) tego soku w ciąży dziennie, rodziły dzieci z lepiej rozwiniętą strukturą mózgową, a także z lepszymi wynikami parametrów wzrokowych w porównaniu do matek z grupy kontrolnej. W badaniu brały udział kobiety w ciąży (od 24-34 tyg). Pochodziły z grupy ryzyka dotkniętych wewnątrzmacicznym zahamowaniem wzrostu dziecka (intrauterine growth retardation – IUGR).
Sok z granatu dla kobiet w ciąży
Za takie działanie odpowiedzialne są polifenole zawarte w owocu granata. Te same polifenole znajdziemy również w innych kolorowych owocach. Borówki, maliny, jeżyny i wszystkie owoce typu berries. Polifenole są to naturalne antyoksydanty, które mają zdolność przenikania bariery krew-mózg i dzięki temu działają neuroprotekcyjnie. A okazuje się, że sok z granata jest takim koncentratem tych związków, który warto dołożyć do swojej diety. Nie tylko jak jest się w ciąży. Okazuje się, że te same związki są przydatne
w przeciwdziałaniu różnych schorzeń między innymi chorób serca, nadciśnienia i chorób neurodegeneracyjnych.
Jak to przełożyć na codzienną dietę? Po prostu staraj się jak najbardziej ją urozmaicać. Wyznacz sobie jeden posiłek, w którym znajdą się kolorowe owoce. Nie to będą granat, borówki, jeżyny (mogą być mrożone). Na szczęście sezon na te rzeczy się zbliża.
Czy od razu trzeba rzucać się na sok z granata?
Lubimy takie ciekawostki, ale prawda jest taka, że jeśli nie zmienisz swojej diety, nie skupisz się na włączeniu większej ilości warzyw i owoców do diety, nie będziesz się ruszać, to nawet sok z granata nie pomoże. W przypadku kobiet w ciąży może być przydatny.
Zastrzegam jednak, że picie takiej ilości soku szczególnie u kobiet z cukrzycą ciążową może wpłynąć niekorzystnie na ich parametry cukrowe. Dlatego w tych przypadkach zalecałabym ostrożność i wkomponowanie do diety całego owocu niż od razu samego soku.
Zapraszam Cię do pobrania darmowego e-booka o suplemetach w ciąży!.
Żródłó: Matthews L.G, Smyser C.D., Cherkerzian S.: Maternal pomegranate juice intake and brain structure and function in infants with intrauterine growth restriction: A randomized controlled pilot study.PLoS ONE 14(8): e0219596. https://doi.org/ 10.1371/journal.pone.0219596