Halloweenowe słodycze, które zrobisz z dzieckiem

Halloween to dzień, który już na dobre zadomowił się w naszej kulturze. Ma swoich zwolenników i przeciwników, ale zdecydowana większość maluchów, które poznałam, lubi uśmiechnięte dynie, wycinane z papieru duszki, a przede wszystkim – halloweenowe słodycze i przebieranki.

Mimo, że nie popieram traktowania słodyczy jako nagrody, bo może wytwarzać to szkodliwe w przyszłości mechanizmy u dziecka – to nie da się ukryć, że słodki smak jest preferowany (i to ewolucyjnie!) przez człowieka. 😉 Halloweenowe słodycze to też dobry sposób na to, żeby pokazać dziecku że to, co słodkie, nie musi być sklepowe, pełne sztucznych dodatków i niezdrowe.

A oprócz tego halloweenowe słodycze może robić cała rodzina, a jeżeli nauczysz dziecko pomagać w kuchni już od najmłodszych lat – skorzysta na tym i później będzie samodzielnym dorosłym, który nie będzie musiał googlować jak usmażyć jajecznicę. 😉

Dlatego w tym wpisie przygotowałam trzy proste przepisy na halloweenowe słodycze, których wykonanie jest bardzo łatwe i dziecko spokojnie może Ci w nich pomóc, a do tego są zdrowe i śmiało może je jeść cała rodzina. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, zdrowe węglowodany i witaminy, dlatego doskonale sprawdzą się też na chłodniejsze miesiące, gdy potrzebujemy dodatkowego zastrzyku energii.

Halloweenowe cake pops

Bazą do tych słodyczy są zdrowe “kulki mocy” z daktyli, masła orzechowego i gorzkiego kakao. Masło orzechowe to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, kakao – magnezu, a daktyle zagwarantują Ci zastrzyk zdrowej energii.

-Szklanka daktyli

-5 łyżek masła orzechowego

-4 łyżki gorzkiego kakao

Na polewę –

-3 łyżki roztopionego oleju kokosowego

-2 łyżki gorzkiego kakao

-2 łyżki syropu z agawy

Biały i pomarańczowy lukier do dekoracji

Daktyle, masło orzechowe i kakao zmiksuj. Wstaw do lodówki by masa zgęstniała. Następnie wraz z dzieckiem zmoczcie ręce w chłodnej wodzie i formujcie z masy niewielkie kulki. Olej kokosowy, kakao i syrop z agawy wymieszajcie w miseczce. Kulki nabij na długie wykałaczki i razem z dzieckiem maczajcie je w polewie. Pozostawcie do zastygnięcia a potem kolorowym lukrem rysujcie na kulkach buźki duszków, minki albo dynie.

Chipsy jabłkowe

To świetna alternatywa dla kupowanych chipsów – doskonale sprawdzi się w przypadku maratonu halloweenowych bajek.

-2 duże jabłka

-Ksylitol z cynamonem do dekoracji

-Kartki papieru

Jabłka wydrąż i pokrój na cienkie plasterki. Rozłóż na papierze do pieczenia i susz w piekarniku przez około 40 minut. Z kartki wytnij z dzieckiem z kartek kształty, które położycie na jabłkach przed posypaniem ich cukrem pudrem – wykrzywione buźki, dynie, duszki, oczy… Niech poniesie Was fantazja! Następnie ułóżcie kształty na wysuszonych jabłkach i posypcie przez sitko ksylitolem z cynamonem. Zdejmijcie kształty z jabłek – i ozdobne chipsy gotowe. 😉

Halloweenowe ciasteczka owsiane

Płatki owsiane są zdrowym źródłem węglowodanów, ale czasem dzieci nie przepadają za ich smakiem. Ciastka owsiane to sposób na “przemycenie” ich do diety, a w tej halloweenowej wersji – przypadną do gustu nawet niejadkom. 😉

-Szklanka płatków owsianych

-Garść suszonej żurawiny

-Kilka łyżek pokrojonych migdałów

-3 łyżki masła orzechowego

-Łyżka roztopionego oleju kokosowego

-3 łyżki naturalnego miodu

Lukier do dekoracji – biały, czarny i pomarańczowy

Wraz z dzieckiem wymieszajcie wszystkie składniki na ciastka w misce. Zwilżcie ręce chłodną wodą i formujcie ciasteczka, wyłóżcie na formę do pieczenia wyłożoną papierem i wstawcie do lodówki do zastygnięcia. Następnie na ciasteczkach rysujcie buźki, duszki, dynie, a dla bardziej odważnych maluchów – czaszki 😉

Jeżeli szukasz innych inspiracji do zdrowych, prostych przepisów – koniecznie sprawdź:

-Jesienne przepisy z dynią 

-Zdrowe słodycze w ciąży 

-Zdrowe przekąski w ciąży 

-Odchudzone wersje ulubionych potraw