Halloweenowe słodycze, które zrobisz z dzieckiem
Halloween to dzień, który już na dobre zadomowił się w naszej kulturze. Ma swoich zwolenników i przeciwników, ale zdecydowana większość maluchów, które poznałam, lubi uśmiechnięte dynie, wycinane z papieru duszki, a przede wszystkim – halloweenowe słodycze i przebieranki.
Mimo, że nie popieram traktowania słodyczy jako nagrody, bo może wytwarzać to szkodliwe w przyszłości mechanizmy u dziecka – to nie da się ukryć, że słodki smak jest preferowany (i to ewolucyjnie!) przez człowieka. 😉 Halloweenowe słodycze to też dobry sposób na to, żeby pokazać dziecku że to, co słodkie, nie musi być sklepowe, pełne sztucznych dodatków i niezdrowe.
A oprócz tego halloweenowe słodycze może robić cała rodzina, a jeżeli nauczysz dziecko pomagać w kuchni już od najmłodszych lat – skorzysta na tym i później będzie samodzielnym dorosłym, który nie będzie musiał googlować jak usmażyć jajecznicę. 😉
Dlatego w tym wpisie przygotowałam trzy proste przepisy na halloweenowe słodycze, których wykonanie jest bardzo łatwe i dziecko spokojnie może Ci w nich pomóc, a do tego są zdrowe i śmiało może je jeść cała rodzina. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, zdrowe węglowodany i witaminy, dlatego doskonale sprawdzą się też na chłodniejsze miesiące, gdy potrzebujemy dodatkowego zastrzyku energii.
Halloweenowe cake pops
Bazą do tych słodyczy są zdrowe “kulki mocy” z daktyli, masła orzechowego i gorzkiego kakao. Masło orzechowe to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, kakao – magnezu, a daktyle zagwarantują Ci zastrzyk zdrowej energii.
-Szklanka daktyli
-5 łyżek masła orzechowego
-4 łyżki gorzkiego kakao
Na polewę –
-3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
-2 łyżki gorzkiego kakao
-2 łyżki syropu z agawy
Biały i pomarańczowy lukier do dekoracji
Daktyle, masło orzechowe i kakao zmiksuj. Wstaw do lodówki by masa zgęstniała. Następnie wraz z dzieckiem zmoczcie ręce w chłodnej wodzie i formujcie z masy niewielkie kulki. Olej kokosowy, kakao i syrop z agawy wymieszajcie w miseczce. Kulki nabij na długie wykałaczki i razem z dzieckiem maczajcie je w polewie. Pozostawcie do zastygnięcia a potem kolorowym lukrem rysujcie na kulkach buźki duszków, minki albo dynie.
Chipsy jabłkowe
To świetna alternatywa dla kupowanych chipsów – doskonale sprawdzi się w przypadku maratonu halloweenowych bajek.
-2 duże jabłka
-Ksylitol z cynamonem do dekoracji
-Kartki papieru
Jabłka wydrąż i pokrój na cienkie plasterki. Rozłóż na papierze do pieczenia i susz w piekarniku przez około 40 minut. Z kartki wytnij z dzieckiem z kartek kształty, które położycie na jabłkach przed posypaniem ich cukrem pudrem – wykrzywione buźki, dynie, duszki, oczy… Niech poniesie Was fantazja! Następnie ułóżcie kształty na wysuszonych jabłkach i posypcie przez sitko ksylitolem z cynamonem. Zdejmijcie kształty z jabłek – i ozdobne chipsy gotowe. 😉
Halloweenowe ciasteczka owsiane
Płatki owsiane są zdrowym źródłem węglowodanów, ale czasem dzieci nie przepadają za ich smakiem. Ciastka owsiane to sposób na “przemycenie” ich do diety, a w tej halloweenowej wersji – przypadną do gustu nawet niejadkom. 😉
-Szklanka płatków owsianych
-Garść suszonej żurawiny
-Kilka łyżek pokrojonych migdałów
-3 łyżki masła orzechowego
-Łyżka roztopionego oleju kokosowego
-3 łyżki naturalnego miodu
Lukier do dekoracji – biały, czarny i pomarańczowy
Wraz z dzieckiem wymieszajcie wszystkie składniki na ciastka w misce. Zwilżcie ręce chłodną wodą i formujcie ciasteczka, wyłóżcie na formę do pieczenia wyłożoną papierem i wstawcie do lodówki do zastygnięcia. Następnie na ciasteczkach rysujcie buźki, duszki, dynie, a dla bardziej odważnych maluchów – czaszki 😉
Jeżeli szukasz innych inspiracji do zdrowych, prostych przepisów – koniecznie sprawdź: