Jesienne przepisy z dynią
W dzisiejszym wpisie mam dla Ciebie mały, jesienny, przed-Halloweenowy prezent! Przygotowałam dla Ciebie jesienne przepisy z wykorzystaniem jednego z moich ulubieńców października – dyni. To pyszne, niskokaloryczne, bogate w beta-karoten, witaminy z grupy B i błonnik warzywo, które może gościć zarówno na stole kobiety w ciąży, mamy karmiącej, jak i każdej osoby dbającej o zdrową dietę.
Niezależnie od tego, czy szukasz inspiracji na pożywny obiad, przepisu na ciasto, nietypową kawę czy rozgrzewającą zupę – te jesienne przepisy na pewno przypadną Ci do gustu.
A jeżeli tego jest mało… To mogę Ci zagwarantować, że te jesienne przepisy są nie tylko pyszne, ale i zdrowe – bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, przyprawy i składniki dbające o Twoją odporność oraz odpowiednie dla osób dbających o linię.
Chyba nie muszę dalej Cię namawiać! Sprawdź moje przepisy z dynią i daj znać, które z nich wypróbujesz. 😉
Przepis bazowy na puree z dyni
Praktycznie każdy z przepisów, które podałam poniżej, wymagają użycia puree z dyni. Nie martw się – wykonanie go jest bardzo proste i mało czasochłonne.
Polecam Ci użycie dyni Hokkaido – w przeciwieństwie do większych, popularnych gatunków dyni, nie wymaga obierania przed pieczeniem, piecze się dużo szybciej a miąższ jest kremowy i słodki.
Wystarczy, że dynię Hokkaido wydrążysz, pokroisz na średniej wielkości kawałki, a potem upieczesz w piekarniku przez około 35 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu skóra sama będzie odchodzić od miąższu. Upieczony miąższ zmiksuj i nie doprawiaj – dopiero później nadamy mu wyrazisty smak. 🙂 Przechowuj w lodówce lub zawekuj, by mieć go zawsze pod ręką dla urozmaicenia potraw.
A jeżeli szukasz więcej inspiracji na zdrowe i sprawdzone przepisy odpowiednie dla mam w ciąży oraz przygotowujących się do ciąży, koniecznie sprawdź moje inne przepisy od dietetyka!